ABCDE Romani CRISS:
Acces la justiție și remedii adecvate pentru persoanele care sunt victime ale discriminării

Proiect finanțat

prin granturile SEE 2009-2014

în cadrul Fondului ONG în România

 

Perioada de implementare: iunie 2014 – aprilie 2016. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreagă răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Romani CRISS:

Data: 29 Ianuarie 2015

Ieri, 27 ianuarie 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat decizia în cauza Ciorcan și altii c. Romaniei. Cazul vizează intervenția nejustificată și disproportionată a politiei, în comunitatea de romi din Apalina, Reghin, jud. Mureș. Romani CRISS a sprijinit victimele pentru derularea procedurilor judiciare, atât în fața instantelor nationale și a CEDO.

Astfel, în data de 7septembrie 2006, în urma unui conflict inițial dintr-un bar între două persoane de etnie romă din comunitatea din Apalina și un politist, mai multe echipaje de poliție însoțite de forțele speciale au descins în Apalina, cu scopul de a înmâna două invitații procedurale pentru cei doi romi implicați, moment în care s-a iscat un conflict între mai mulți romi și politiști, aceștia din urma utilizând necorespunzător și în mod abuziv mijloacele din dotare, respectiv arme de foc, spray-uri cu gaz lacrimogen etc.

CEDO a condamnat Romania pentru încalcarea drepturilor omului, respectiv a dreptului la viață, a dreptului la integritate fizică și a dreptului de a nu fi supus discriminarii. S-a avut în vedere modul defectuos în care a fost derulată ancheta de către organele de urmărire penală, fiind astfel omisă constatarea și sancționarea promptă a neregulilor săvârșite prin purtarea abuzivă a politiștilor, fapte ce au generat suferințe medicale majore, constatate prin certificate medico-legale, în rândul membrilor comunității de romi din Apalina, jud Mureș.

Un lucru extrem de important este faptul că instanța europeană a subliniat că fortele de ordine nu pot fi folosite în mod arbitrar și excesiv, ci doar în situații în care este vorba despre luări de ostatici sau răpiri, ori în cazul în care sunt implicați infractori periculoși sau înarmați cu arme de foc. În speța de fata, CEDO a aratat ca nu a existat o explicație plauzibilă din partea autorităților pentru utilizarea fortelor speciale.

Romani CRISS a atras în mai multe rânduri atenția autorităților cu privire la utilizarea arbitrară a forțelor speciale, în special în comunitățile de romi.

CEDO a condamnat modul în care autoritățile romane au derulat ancheta. Mai concret, autoritățile au fost criticate pentru neefectuarea unor expertize de specialitate, pentru omisiunea de a audia persoanele care aveau cunoștință de cauza, pentru ca nu au stabilit motivele pentru care unele dintre persoanele de etnie romă au fost împușcate în spate și pentru că nu au reușit să stabilească nici măcar care dintre politiștii prezenți au folosit armele de foc sau să clarifice dacă glontul cu care a fost împușcată Ciorcan Susana a fost de cauciuc sau metalic.

CEDO a mai stabilit ca deși autoritățile au reclamat faptul ca o multime furioasa formată din peste 100 de romi a atacat politiștii, procurorul a audiat doar 29 de victime și niciun alt participant din cei peste 100 de presupuși participanți din rândul romilor. De asemenea, nici un martor nu a fost audiat. CEDO a mai subliniat faptul că niciun obiect (furci, topoare etc) dintre cele cu care autorităîile reclamă că ar fi fost atacate de romi nu a fost găsit și retinut în cadrul cercetărilor efecuate de reprezentanții parchetului.

Deși romii au reclamat în fața Parchetului faptul că acțiunea poliției a avut o motivare rasistă, în special în ce privesșe utilizarea trupelor speciale de poliție și a forței excesive, autoritățile nu au acordat atenție acestui aspect în cadrul investigației și nu au audiat martorii și politiștii cu privire la acest lucru.

România a fost condamnată pentru încalcarea art. 2, 3 si 14 coroborat cu art. 2 si 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar victimele au primit suma totală de 192.000 de euro drept despăgubiri, împărțită astfel: 42.000 euro pentru cei șapte copii ai defunctei Ciorcan Susana și câte 7500 euro pentru fiecare dintre cele 20 de victime.

Suma totală acordată drept despăgubiri este a doua ca mărime din istoria CEDO în cazurile în care sunt implicați aplicanți de etnie roma, prima fiind o alta cauză în care Romani CRISS a sprijinit victimele pentru parcurgerea demersurilor juridice, anume cauza Moldovan și altii c. România (cunoscută drept cazul Hădăreni), în care CEDO a acordat per ansamblu aproximativ 470.000 euro.

Pentru detalii privind cazul menționat, puteți contacta Romani CRISS la tel. 021/3107070021/3107070 sau email: office@romanicriss.org, persoană de legatură Marian Mandache.

Sursa: Romani CRISS

Acces la justiție și remedii adecvate pentru persoanele care sunt victime ale discriminării

Proiect finanțat

prin granturile SEE 2009-2014

în cadrul Fondului ONG în România

 

Perioada de implementare: iunie 2014 – aprilie 2016. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreagă răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.