ABCDE Trei candidați la CNCD sunt contestați de Coaliția anti-discriminare
Acces la justiție și remedii adecvate pentru persoanele care sunt victime ale discriminării

Proiect finanțat

prin granturile SEE 2009-2014

în cadrul Fondului ONG în România

 

Perioada de implementare: iunie 2014 – aprilie 2016. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreagă răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Trei candidați la CNCD sunt contestați de Coaliția anti-discriminare

Data: 20 Martie 2015

Coaliția anti-discriminare* și alte 17 organizații neguvernamentale au contestat astăzi trei dintre candidații la poziția de membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru motive ce țin de incompatibilitatea acestora cu poziția la care aspiră.

Aceștia sunt:

-          Vichi-Ștefania Stoican, din partea Partidului Național Liberal (PNL), care a fost contestată din cauza neprofesionalismului și a lipsei de experiență în domeniul combaterii discriminării.

-          Ioan Țene și Mihai Tociu, ambii candidați independenți, din cauza discursului discriminator pe care l-au avut în repetate rânduri în spațiul public.

 Legea (în speță OG 137/2000) prevede că toți candidații pentru conducerea CNCD trebuie să aibă o activitate recunoscută în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării. Mai mult, este necesar ca 6 din cei 9 membri ai Colegiului Director al CNCD să aibă pregătire juridică. Din studierea candidaturilor am constatat că Vichi Stoican nu îndeplinește niciunul dintre aceste criterii. Candidata PNL este licențiată în științele comunicării şi a obținut de la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” o diplomă de specializare în managementul afacerilor interne, ordine şi siguranța naţională. Cea mai mare parte a activității profesionale a doamnei Stoican s-a desfășurat în cadrul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalațiilor de Ridicat. Doamna Stoican a avut și alte locuri de muncă de scurtă durată, în general în domeniul comunicării și relațiilor cu publicul.

Candidatul Ioan Țene a publicat numeroase articole care demonstrează convingeri personale ce contravin flagrant drepturilor omului și principiului egalității și nediscriminării. De exemplu, într-un articol din 6 ianuarie 2015, publicat pe site-ul ziarului Națiunea, Țene afirmă că “Fiinţial românul e ortodox. <Omul carpato-danubiano-pontic> nu poate fi pe deplin român dacă este catolic, penticostal, reformat sau de altă religie.” În altele articole domnul Țene își declară admirația față de Mareșalul Ion Antonescu, condamnat pentru infracţiuni contra păcii şi omenirii (mai 2012, Națiunea), sau definește cultele protestante ca „banda pocăiților” (februarie 2015, Națiunea).

 Mihai Tociu, un alt candidat independent, este în aceeași situație. Nu numai că nu poate demonstra experiența sa în apărarea drepturilor omului, ba chiar își exprimă opinii discriminatorii fată de diverse grupuri minoritare. Tociu a scris pe blogul personal că își dorește „relocarea țiganilor din întreaga Europă într-un stat asiatic” întrucât romii „nu sunt doriți de niciunul dintre statele europene” Mai mult, domnul Tociu cere „reintroducerea pedepsei cu moartea” și compară în mod tendențios relațiile între persoanele de aceși sex cu poligamia și zoofilia, stigmatizând comunitatea LGBT. Considerăm că, prin discursul său public, cu unele aspecte care pot fi interpretate ca având tentă antisemită sau de intoleranţă la adresa minorităţilor şi străinilor, cu referiri în exces la etnie, dl. Tociu Mihai face dovada unei activităţi (publicistice) din care rezultă idei şi convingeri contrare valorilor pe care ar trebui să le apere şi promoveze într-o autoritate publică pentru combaterea discriminării.

„Potrivit OG 137/2000, una dintre condiţiile care trebuie întrunite cumulativ pentru numirea în Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este ca persoana să aibă o activitate recunoscută în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării. Considerăm că cei trei candidați contestați nu au făcut dovada unei activităţi recunoscute în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării, întrucât nu au depus dovezi în acest sens. Mai mult, prin discursul lor public, intolerant la adresa minorităților și străinilor, cu referiri în exces la etnie sau la apartenența religioasă, unii dintre candidați fac dovada unor activități (publicistice) din care rezultă idei și convingeri contrare valorilor pe care ar trebui să le apere și promoveze o autoritate publică pentru combaterea discriminării”, consideră Maria Nicoleta Andreescu, director executiv APADOR-CH.

Viitorul Colegiu Director, în măsura în care își tratează mandatul cu responsabilitate, are datoria de a spori capacitatea instituțională și profesională a CNCD și nu de a o diminua. Vichi Stoican este o propunere scandaloasă a PNL. Nu numai că acest partid ignoră completamente propunerile venite dinspre societatea civilă, dar nominalizează o persoană cu competențe în șuruburi și cazane care urmează să înțeleagă și să aplice legea. Nici nu mai are rost să amintim performanțele apăsat discriminatorii ale candidaților Tociu și Țene, ale căror valori declarate contravin atât spiritului, cât și literei legii de combatere și prevenire a discriminării”, a declarat Florin Buhuceanu, director al Asociatiei ACCEPT.

*

Amintim că societatea civilă, prin Coaliția antidiscriminare și alte 17 organizații neguvernamentale, susține candidaturile a patru candidați care îndeplinesc criteriile legale pentru a ocupa câte un loc în Consiliul Director al CNCD. Găsiți aici informații despre candidații societății civile.

* Coaliția antidiscriminare este formată din nouă organizații non-guvernamentale care apără și promovează drepturile omului.

·         Organizațiile care sprijină contestarea celor trei candidaturi la Colegiul Director al CNCD: Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, Asociația ACCEPT, Asociația ActiveWatch, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului din România - Comitetul Helsinki – APADOR-CH, Asociația ANAIS, Asociația Funky Citizens, Asociația Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO, Asociația Română Anti-SIDA – ARAS, Asociația Transcena, Asociația Mediawise Society, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități – CEDCD, Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE, Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI, Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigații – CRJI, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice – ECPI, Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii - Romani CRISS, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC, Fundația Șanse egale pentru femei - ȘEF, Institutul pentru Politici Publice – IPP, Liga Pro Europa, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală – SECS, Asociația Pas Alternativ, Asociația de planificare familială din România – APFR, Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE, Dizabnet, Societatea Academică din România, Fundatia Alaturi de Voi Romania , Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități – CEDCD.

Persoane de contact:

Florin Buhuceanu, Director al Asociației ACCEPT, 0728530729

Maria Nicoleta Andreescu, Director executiv al Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki, 0733078721

 

Acces la justiție și remedii adecvate pentru persoanele care sunt victime ale discriminării

Proiect finanțat

prin granturile SEE 2009-2014

în cadrul Fondului ONG în România

 

Perioada de implementare: iunie 2014 – aprilie 2016. Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreagă răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.